fbpx

Ouderdomswratten zijn huidafwijkingen, die verschillen qua kleur, vorm en oppervlakte. Ze zijn grillig gevormd en lijken los op de huid te liggen, maar zijn toch aan de huid verbonden. Soms is het een ruwe, half bolvormige, wratachtige plek. Soms zijn ze heel dun (vooral in het gezicht) en lijken zij meer een bruine vlek dan een wrat. Doordat ze er zo wisselend uitzien, worden ouderdomswratten wel eens aangezien voor melanomen of andere huidaandoeningen. Soms heeft iemand een enkele wrat, andere mensen krijgen wel honderden ouderdomswratten. Ouderdomswratten vinden we vooral in het gezicht, nek, op de borst en de rug. Soms komen ze voor in combinatie met ouderdomsvlekken.

Oorzaken ouderdomswratten

Het is niet bekend wat de exacte oorzaak is van ouderdomswratten. Ouderdomswratten komen voor op huid die is blootgesteld aan zon, maar ook op de beschermde huid. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ouderdomsvlekken. Ouderdomswratten ontstaan waarschijnlijk onder invloed van:

  • huidveroudering
  • blootstelling aan veel UV-straling

Kenmerken

Zoals gezegd komen ouderdomswratten voor in verschillende soorten en maten. Het is lastig om te zeggen hoe ze er precies uitzien. Een aantal mogelijke kenmerken van ouderdomswratten:

  • huidkleurig tot donkerbruin/zwart
  • enkele millimeters tot centimeters groot
  • een dunne of juist bolvormige wrat
  • soms ruw

Verwijderen

Hoewel ouderdomswratten onschuldig zijn, kunnen ze cosmetisch gezien wel storend zijn. Het is gelukkig relatief eenvoudig om ouderdomswratten te verwijderen. De arts kan op verschillende manieren te werk gaan, afhankelijk van het formaat, de dikte en de plaats van de wrat. Behandelmogelijkheden:

  • Verwijderen met een scherpe lepel of mesje: hiermee wordt de wrat weg geschraapt tot er een schaafwond(je) overblijft. Hierna geneest de huid meestal zonder een litteken achter te laten.
  • Wegbranden (coagulatie): met een coagulatie apparaat kunnen we vooral kleinere ouderdomswratjes heel nauwkeurig wegbranden. Voor de ingreep worden de wratjes verdoofd.
  • Bevriezing (cryotherapie): door middel van vloeibare stikstof wordt de ouderdomswrat bevroren. Na de behandeling kan het behandelde gebied gevoelig zijn. Soms ontstaat er een blaar of een korst. Na genezing valt de wrat van de huid af en is er in het algemeen zo goed als geen littekenvorming. Meestal is er geen verdoving nodig.

Waarvoor kunt u nog meer terecht bij Kliniek Elst? >>>>