fbpx

Een ouderdomsvlek (lentigo) is een goedaardige pigmentafwijking van de huid. Deze vlekken noemen we ook wel levervlekken of zonnevlekken. Ouderdomsvlekken komen vooral voor in het gezicht en op de rug van de hand. Deze plekken komen veel in de zon in de loop van de jaren. Ouderdomsvlekken kunnen op jongere leeftijd al ontstaan en nemen toe naarmate iemand ouder wordt.

Oorzaken

Vooral mensen met een licht huidtype hebben een verhoogd risico op ouderdomsvlekken. Vaak ontstaan deze huidverkleuringen rond het 40e jaar. Oorzaken van lentigo zijn:

  • huidveroudering
  • blootstelling aan UV-straling (zonlicht)

Om pigmentvlekken te voorkomen is het dan ook aan te raden om uw huid in de zon altijd goed in te smeren met een zonnebrandcrème met hoge factor.

Waarom verwijderen?

In zeldzame gevallen kunnen ouderdomsvlekken ineens van vorm veranderen. Het is dan altijd goed om er een arts naar te laten kijken. In de meeste gevallen is er niks aan de hand, maar het kan wel een reden zijn om de ouderdomsvlekken  te laten verwijderen. Ook als u de ouderdomsvlekken ontsierend vindt is het natuurlijk mogelijk ze te verwijderen. Lentigo kan uw leeftijd verraden en u er ouder uit laten zien dan u wilt.

De ingreep

Er zijn meerdere manieren om ouderdomsvlekken te verwijderen. De eerste is met vloeibare stikstof en de tweede is door middel van een laser. De laserbehandeling eMatrix geeft het minste kans op littekens, maar wordt niet vergoed en is erg prijzig. Ook is het raadzaam uw huid te verbeteren.

Ik verwijder ouderdomsvlekken meestal net als uw eigen huisarts met vloeibare stikstof. Dit zorgt er voor dat de pigmentcellen van de huid bevroren worden. Het lichaam vervangt deze dan door nieuwe pigmentcellen zonder overtollig pigment. De ingreep is eenvoudig en kost weinig tijd. De ouderdomsvlek wordt aangestipt met stikstof, waarna hij vanzelf verdwijnt.

Waarvoor kunt u nog meer terecht bij Kliniek Elst? >>>>