Tandenknarsen is het beste te omschrijven als het met geweld over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen, of ook wel het met kracht op elkaar klemmen van tanden en kiezen. Het geeft een schurend of knarsend geluid. Het merendeel geschiedt ’s nachts, en dan meestal in de vorm van knarsen. Ook komt het overdag voor, maar dan meestal in de vorm van klemmen.
Tandenknarsen komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Vrijwel iedereen heeft wel een periode in zijn of haar leven waarin wordt getandenknarst. Dit is meestal van voorbijgaande aard. Problemen ontstaan pas als het aan blijft houden en klachten gaat geven. Er is dan sprake van een overmatig gebruik van de kauwspieren, ook wel hyperactiviteit genoemd.
Gevolgen van tandenknarsen
- Abnormale slijtage aan de tanden en kiezen, zelfs zodanig dat de voortanden zelfs niet of nauwelijks meer zichtbaar zijn bij het lachen.
- De kauwspieren kunnen door het herhaald aanspannen van deze spieren dikker worden ter plaatse van de kaakhoek. Dit kan voor sommige mensen een esthetisch probleem vormen.
- Uitgebreidere schade ontstaan aan de kiezen en tanden: stukken tandglazuur en/of vulling kunnen afbreken, door de herhaalde overbelasting. In uitzonderingsgevallen kunnen “gezonde” kiezen zelfs doormidden breken of barsten, met meer of minder ernstige pijnklachten als gevolg.
- Spierpijn in de kauwspieren en kaakgewrichtsproblemen.
- Hoofdpijn waarvoor aanvankelijk vaak geen oorzaak gevonden werd.
Behandeling
Door botuline – toxine (botox, dysport, azzalure, bocouture) in de kauwspier te injecteren met een heel fijn naaldje wordt de spier gedeeltelijk uitgeschakeld waardoor deze in volume afneemt. Hierdoor zal, na enkele behandelingen, het storende effect van een te volumineuze kauwspier verdwijnen. Bovendien zal de schadelijke inwerking door het tandenknarsen op zowel het gebit als het kaakgewricht afnemen waardoor pijnklachten verminderen.